FIETSSTRAAT VAN DE TOEKOMST

Project: Fietsstraat van de toekomst

Het eerste project dat Fiets op 1 aanpakt en graag gerealiseerd wil hebben, is het project ‘fietsstraat van de toekomst’, in dit geval de Wilhelminaweg in Dieren. “Die moet wat ons betreft transformeren van een grijze weg naar de meest innovatieve en veilige fietsstraat”, legt Volker uit. “De huidige ‘grijze’ Wilhelminaweg kan economisch én toeristisch veel aantrekkelijker worden en ook beduidend verkeersveiliger als het de functie van fietsstraat krijgt. Sterker nog, de insteek ‘fiets’ kan meerdere vakgebieden verbinden, om hier samen de meest innovatieve en veilige fietsstraat en fietsroute te ontwikkelen.”

Robbert Volker is eigenaar van verkeerskundig adviesbureau Bureau de Groot Volker in Dieren en begeleidt twee afstudeerders, die de potentiële effecten van een functiewijziging in beeld brengen. Ondertussen lopen volgens de initiatiefnemers de gemeente Rheden en steeds meer Dierense ondernemers en inwoners al warm voor dit project.

De effecten van een functiewijziging van de Wilhelminaweg worden momenteel zoals gezegd verkend onder de noemer van het project ‘Fietsstraat van de toekomst’. “Het concept-tracé is in de maak”, aldus Volker. De fietsstraat zal vanaf de IJssel via het Dierens horecapleintje naar het bosgebied gaan lopen. De huidige route, hier de dorpsas genoemd, is nu nog ingericht voor het autoverkeer. Volker: “De bedoeling is om de mooiste plekjes van Dieren aan te haken met fietsvriendelijke en veilige verbindingen naar het Apeldoorns-Dierens kanaal en het achterliggende Veluwezoom natuurgebied. Aan het plan zal in de komende jaren gezamenlijk worden gewerkt met ondernemers, overheid, onderwijs en omwonenden. En, belangrijk is dat naast de civieltechnische en verkeerskundige invalshoek ook natuur, economie, toerisme, recreatie, sport en gezondheid worden betrokken.”

Volker hoopt met zijn initiatief vakmensen te inspireren om breder en pro-actiever te denken. “Kom uit je eigen hokje, kijk eens over de schutting, dan zie je meer mogelijkheden. Het gaat niet alleen om verkeer en wegontwerp. Het gaat ook om hospitality en technologie.”

Let’s Get Social

Nieuwsbrief ontvangen?

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Rheden Global Goal Gemeente